Archive for the ‘Portfolio’ Category

Plastic figuur

Deze figuur is gemaakt door de chinese kunstenaar He Diqiu. De figuur is gegoten in plastic.

He Diqiu is a Hubai-born, Beijing educated (at the China Central Academy of Fine Art) and now Shanghai-based artist. He makes surreal outdoor sculptures and political mini-figures, warped out of proportion.

De figuur is bij de nek gebroken:

De figuur na restauratie:


Glas & zilver

In het verleden werd glas en keramiek vaak gerestaureerd of versierd met zilver. In sommige gevallen is het lijmen van een stuk glas niet mogelijk, omdat een stuk glas geheel ontbreekt of omdat het breukvlak te klein is in verhouding tot het gewicht van het glas. Op deze pagina staan een aantal restauraties van glas met zilver.

 

De armen van onderstaande kroonluchter zijn gebroken. De armen zijn zo zwaar dat de kleine breukvlakken met lijm nooit voldoende stevigheid en veiligheid kunnen bieden. Om deze reden is gekozen voor verzilverde messing buisjes om de breuken van de armen. De stukken glas zijn in deze buisjes gelijmd. Het zilver glanst mooi tussen al het kristel:

 

 De arm van deze kroonluchter is hol van binnen. Een zilveren pin aan de binnenkant zorgt voor de stabiliteit bij de restauratie:

 

 De twee stukken glas van deze gemberpot sloten niet mooi aan elkaar. Om deze reden is de gemberpot gerestaureerd met een zilveren ‘ring’.

 

 

Het glas hieronder heeft een hele mooie oude restauratie: een middenstuk van ivoor of been. Het glas werd bij elkaar gehouden door een metalen pin, zie linker foto. Deze pin was erg vies, evenals de binnenkant van het glas. De pin is eerst vervangen door een perspex pin. Deze bleek echter niet sterk genoeg. Het glas is helemaal schoongemaakt en wordt nu bij elkaar gehouden door een verzilverde messing pin. Op de rechter foto’s is het glas van boven en van onder gefotografeerd.

 

Deze gemberpot is gebroken en de twee stukken sluiten niet aan. Ook in dit geval zal een zilveren tussenstuk uitkomst moeten bieden. De vorm is vrij lastig, dus er wordt eerst een mal van karton gemaakt. Daarna wordt ge kartonnen vorm in zilver gemaakt. Deze restauratie is nog niet klaar, een foto van het eindresultaat volgt later. 


Polychrome tegel

De glazuur van deze tegel laat op verschillende plaatsen los, mogelijk door de aanwezigheid van zouten in de keramiek. De glazuur is eerst vastgezet met een consolidant en daarna is de tegel ontzout onder een lopende kraan:

 

De tegel is uit elkaar gehaald en de oude lijmresten zijn verwijderd.

Vervolgens is de tegel weer in elkaar gelijmd en de lacunes zijn aangevuld:

Na het aanvullen en retoucheren van de lacunes het volgende eindresultaat:

 


Wapen van Amsterdam

Op dit moment wordt in het atelier gewerkt aan een tegeltableau voorstellende het ‘Wapen van Amsterdam’. Het werk wordt uitgevoerd in samenwerking met mijn collega’s Caroline Ceulen en Carlijn Louwers.

Het tableau bevond zich in het Kioskgebouw op het Rembrandtplein te Amsterdam. Het gebouwtje is daar in de 20er jaren van de vorige eeuw geplaatst en ongeveer twee jaar geleden afgebroken voor de herinrichting van het Rembrandtplein. Hieronder ziet u een foto van de Kiosk en een detailfoto van het tableau zoals het er uit zag:

Kioskbegouw Rembrandtsplein        detail kioskgebouw

 

Het tableau bestaat uit 28 aardewerk tegels, geglazuurd in verschillende kleuren en gedeeltelijk verguld. De tegels zijn beschadigd bij de demontage. Op onderstaande foto geheel links  kunt u de tegels zien zoals ze in het atelier aankwamen; midden en rechts het tableau zoals het er uit hoort te zien:

      

 

Op de achterkant en aan de binnenkant van de tegels zit veel cement. Dit cement is zoveel mogelijk verwijderd. Deels om het gewicht van het gehele tableau te verminderen en deels om de tegels weer op de juiste manier te kunnen bevestigen op een drager. In dit stadium is al duidelijk dat er hoogteverschillen in het tableau zijn aangebracht, die alleen tot hun recht kunnen komen als de tegels aan de achterkant zijn ontdaan van de cementresten. Hieronder ziet u enkele tegels voor en na het verwijderen van cement (iedere horizontale rij betreft dezelfde tegel):

 

Op een aantal tegels blijken letters te zijn gegraveerd in de keramiek aan de achterkant of zelfs in de holle binnenkant, zie onderstaande foto’s:

   

 

Nadat alle tegels zijn ontdaan van de cementresten worden de hoogteverschillen zichtbaar. De lijst (zwart-groene tegels) ligt lager dan het wapen en de kroon ligt nog weer iets hoger:

 

De volgende stappen in het restauratie-proces zijn:

  • het schoonmaken van de voorkant, de glazuur, van de tegels
  • het consolideren en lijmen van de gebroken tegels
  • het aanvullen van de ontbrekende delen en retoucheren
  • het plaatsen op een drager

Op deze website kunt u de voortgang van de restauratie van het tegeltableau blijven volgen.

 


Maigelein glas

Van beide glazen ontbraken enkele stukken glas. De stukken zijn bijgemaakt in was. Daarna is er een mal gemaakt van de wassen vorm en met behulp van de mal is er een aanvulling gemaakt van een gekleurde kunsthars.

 Glas 1 voor restauratie:

 

Glas 1 na restauratie:

 

Glas 2 voor restauratie:

 

 Glas 2 na restauratie:

 

 

 

 

 

 


Beeld ‘Winter’

Terracotta beeld ‘Winter’ :

Het Molenmuseum in Koog aan de Zaan wilde voor haar expositie de Vier Jaargetijden tentoonstellen. Het beeld ‘winter’ uit de serie was echter in zeer slechte staat. In het atelier ontvingen wij een voetstuk, een doos het grotere brokstukken en een doos met kleinere scherven:

   

 En daarbij twee foto’s hoe het beeld er ooit uit heeft gezien:

  

Hieronder een aantal van de brokstukken:

Het beeld is in delen in elkaar gelijmd en aangevuld. Er is gekozen voor een sterk vulmiddel wat het beeld ook voldoende stevigheid geeft. Enkele foto’s die genomen zijn tijdens de restauratie:

 

 Hieronder staan de foto’s van de mof van Winter. Grote delen van de mof ontbraken. Een holle mof is van gips gemaakt. Daaroverheen is met behulp van een kunsthars de oppervlakte van de mof geïmiteerd en daarna geretoucheerd. Detailfoto’s van het bijmaken van de mof:

     

 Na het afwerken van de aanvullingen en het retoucheren is hieronder het eindresultaat te zien:

     

Het beeld Winter staat weer in de tentoonstelling samen met de andere jaargetijden: Lente, Zomer en Herfst

 

 

Een publicatie over de restauratie van het beeld Winter in het Noord-Hollands Dagblad:

Pdf krantenartikel


Beschilderd glas

De bodem van het glas is gebroken, er loopt een barst dwars door het glas en het is erg vuil. Het oppervlakte vuil is waarschijnlijk nicotine aanslag. De barst is geconsolideerd en de schreven zijn gelijmd met een speciale glaslijm.

    

Een deel van de standring ontbreekt waardoor het glas niet stabiel staat. Onder het glas is een stukje perspex gelijmd om het glas weer stabiel te laten staan.

 

 Glas schoongemaakt en gerestaureerd


Han Paard

Han paard:

Dit is een paard met ruiter uit de Chinese Han Dynastie (206 BC-220 AD). Het paard is in vele stukken gebroken:

  

 

 Paard met ruiter na restauratie:

 

 

 

 

 

 


Venetiaans glas

 

Het eerste glas voor en na restauratie: één oor is gebroken en het hoofd van de slang die om de steel heen slingert is gebroken

 

 

 Het tweede glas voor en na restauratierestauratie: het glas is gelijmd met speciaal voor de glas-restauratie ontwikkelde lijm

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Japanse vaas

Japanse dubbelwandige vaas:

Deze vaas is dubbelwandig, de binnenwand houdt het water in de vaas, de buitenwand is een open netwerk. Een groot deel van het netwerk ontbrak:

Het ontbrekende deel is eerst aangevuld met een modelleer was. Van deze was is een siliconenmal gemaakt. De mal is gevuld met een op kleur gebrachte epoxy hars. De mal met hars zijn op de vaas aangebracht en de hars is in situ uitgehard:

 Na het bijwerken van de aanvulling is deze geretoucheerd. Zie hier de vaas na restauratie: