Glas & zilver

In het verleden werd glas en keramiek vaak gerestaureerd of versierd met zilver. In sommige gevallen is het lijmen van een stuk glas niet mogelijk, omdat een stuk glas geheel ontbreekt of omdat het breukvlak te klein is in verhouding tot het gewicht van het glas. Op deze pagina staan een aantal restauraties van glas met zilver.

 

De armen van onderstaande kroonluchter zijn gebroken. De armen zijn zo zwaar dat de kleine breukvlakken met lijm nooit voldoende stevigheid en veiligheid kunnen bieden. Om deze reden is gekozen voor verzilverde messing buisjes om de breuken van de armen. De stukken glas zijn in deze buisjes gelijmd. Het zilver glanst mooi tussen al het kristel:

 

 De arm van deze kroonluchter is hol van binnen. Een zilveren pin aan de binnenkant zorgt voor de stabiliteit bij de restauratie:

 

 De twee stukken glas van deze gemberpot sloten niet mooi aan elkaar. Om deze reden is de gemberpot gerestaureerd met een zilveren ‘ring’.

 

 

Het glas hieronder heeft een hele mooie oude restauratie: een middenstuk van ivoor of been. Het glas werd bij elkaar gehouden door een metalen pin, zie linker foto. Deze pin was erg vies, evenals de binnenkant van het glas. De pin is eerst vervangen door een perspex pin. Deze bleek echter niet sterk genoeg. Het glas is helemaal schoongemaakt en wordt nu bij elkaar gehouden door een verzilverde messing pin. Op de rechter foto’s is het glas van boven en van onder gefotografeerd.

 

Deze gemberpot is gebroken en de twee stukken sluiten niet aan. Ook in dit geval zal een zilveren tussenstuk uitkomst moeten bieden. De vorm is vrij lastig, dus er wordt eerst een mal van karton gemaakt. Daarna wordt ge kartonnen vorm in zilver gemaakt. Deze restauratie is nog niet klaar, een foto van het eindresultaat volgt later. 

Comments are closed.