FAQ

FAQ – Veelgestelde vragen

Wat is mijn object waard?

De waarde van een object wordt niet door de restaurator vastgesteld. Dit vereist specifieke kennis, de restaurator is hier niet voor opgeleid. Bovendien strookt het niet met de ethische code van Restauratoren Nederland. Klik hier voor de ethische code.

Is mijn object het waard gerestaureerd te worden?

Niet alleen de waarde van het object is doorslaggevend bij de bepaling of een restauratie zinvol is. Veel objecten hebben voor de eigenaar een grote emotionele waarde. In dat geval is het de eigenaar die besluit of het object de restauratie al dan niet waard is.

Wordt mijn object in de oven opnieuw gebakken?

Nee. Er zijn een aantal redenen waarom de objecten niet opnieuw gebakken worden. Ten eerste: de hoge temperaturen van een keramiekoven veroorzaken te veel spanning. De kans is erg groot dat het object barst. Ten tweede: het bijmaken van ontbrekende delen in klei is erg moeilijk. De klei krimpt 10-12% van het moment dat het gevormd is tot het gebakken is. Tevens is het moeilijk precies dezelfde samenstelling van klei en glazuur als de originele te verkrijgen.
Vanwege bovengenoemde redenen wordt keramiek over het algemeen met “koude” materialen gerestaureerd.

Wat kost een restauratie?

Het is moeilijk om te zeggen wat een restauratie kost. Het hangt geheel af van het object, het aantal breuken, of alle stukje nog aanwezig zijn etc. Per individueel geval zal de restaurator het aantal uren schatten die nodig zijn om de restauratie uit te voeren. Het is dan ook niet mogelijk via de e-mail of per telefoon een exacte prijsopgave op te vragen, zelfs niet indien u een foto van het object mailt/stuurt.

Wat wordt bedoeld met “aanverwante materialen”?

Met “aanverwante materialen” worden die materialen bedoeld die óf qua materiaal verwant zijn aan keramiek (zoals van marmer of jade), óf qua restauratie behandeling met dezelfde technieken kunnen worden gerestaureerd (zoals ivoor of bakeliet). Ondanks het feit dat ivoor en bakeliet scheikundig geheel andere materialen zijn dan keramiek, kunnen in sommige gevallen kleine ontbrekende delen worden aangevuld met dezelfde technieken als die voor keramiek restauratie worden gebruikt.

Kan alles gerestaureerd worden?

In principe kan bijna alles gerestaureerd worden. Sommige schades kunnen echter zo aanzienlijk zijn dat de kosten van restauratie buiten proportie zijn. Indien veel van het originele materiaal verdwenen is, zal het in sommige gevallen moeilijk zijn vast te stellen hoe het origineel er uit heeft gezien. In dit geval is volledige restauratie vaak niet meer mogelijk.

Is het mogelijk een verslag van de uitgevoerde restauratie te krijgen?

Ja. Het is uiteraard mogelijk om van de uitgevoerde restauratie behandeling een verslag te ontvangen. Het wordt bovendien aanbevolen het verslag bij het object te bewaren. Toekomstige restauratoren weten dan hoe en wanneer het object eerder is behandeld.

Is mijn object verzekerd in uw atelier?

U dient contact op te nemen met uw eigen inboedelverzekering. In de meeste gevallen zal uw object gedurende de periode van restauratie en na melding aan de verzekeraar onder uw eigen inboedelverzekering vallen en dus verzekerd zijn in mijn atelier.

Kan ik de auto in de buurt van het atelier parkeren?

Ja, voor de deur van het atelier is een laad- en losplaats waar u kort kunt parkeren om zware objecten af te geven. In de straat zijn doorgaans voldoende vrije parkeerplaatsen.

Kan ik zonder afspraak langskomen?

Ik werk regelmatig op locatie. Om niet het risico te lopen voor een gesloten deur te staan, kunt u beter van te voren bellen voor een afspraak. Klik hier voor het