FAQ

Kan ieder object gerestaureerd worden?

De meeste objecten kunnen gerestaureerd worden. Ze moeten echter aan een paar voorwaarden voldoen.

  1. Materiaal. De materialen die ik kan restaureren zijn aardewerk, steengoed, porselein en glas. Meestal kan ik objecten van marmer, jade, ivoor, gips en plastic ook restaureren. Dat komt omdat ik voor de restauratie van deze materialen dezelfde technieken en materialen gebruik.
  2. De grootte van het object. Hele grote en zware objecten kan ik niet in mijn eentje restaureren. Soms kan ik de hulp van een collega inschakelen, soms moet ik u met uw object doorverwijzen naar een collega die beter uitgerust is voor het behandelen van grote en zware objecten.
  3. Aanwezigheid van essentiële onderdelen. Om iets te kunnen restaureren moet het merendeel van de gebroken stukjes aanwezig zijn. Ook is het belangrijk dat essentiële onderdelen nog aanwezig zijn. Ontbreekt er te veel van een object, dan kan een restauratie erg moeilijk, tijdrovend en kostbaar worden. Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk om een vingertje van een handje van een beeld bij te maken. Echter als de hele arm ontbreekt, kan het erg moeilijk en duur worden.
  4. Decoratieve objecten. Objecten die gerestaureerd zijn, zijn in principe niet meer geschikt voor gewoon, dagelijks gebruik. Hierop zijn echter enkele uitzonderingen.


Sommige objecten kunnen na restauratie niet meer worden gebruikt waarvoor ze zijn gemaakt: zo zal een gebroken vaas in de meeste gevallen niet meer geschikt zijn om water in te doen en een gebroken theepot kan niet meer gebruikt worden om thee in te zetten.
Indien u vragen heeft over uw gebroken of beschadigde object, kunt u een foto emailen of via whatsapp sturen. Ik zal u vraag zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Is mijn object het waard om gerestaureerd te worden?

Een object kan gerestaureerd hebben omdat het grote financiële waarde heeft, maar ook omdat het grote emotionele waarde heeft voor u. Het object kan voor u belangrijk zijn, verkregen zijn door vererving of herinneringen bij u naar boven halen. Allemaal goede redenen om het te laten restaureren.

Kan ik zonder afspraak langskomen?

Ik ben niet altijd aanwezig in het atelier, ik werk ook regelmatig op locatie. Het is verstandig om van te voren even te laten weten wanneer u langs wilt komen. Dat kan het beste via whatsapp (06-2154 6327).
Klik hier voor de route.

Is het handig om een foto te mailen?

Een foto mailen is altijd handig. Zorg dat de foto duidelijk en scherp is, zorg dat ik kan zien hoe groot het object is, waar de schade zit, of alle stukjes die zijn afgebroken er nog zijn etc etc. Hoe meer informatie ik van u krijg, hoe beter ik u een advies kan geven over de haalbaarheid van een restauratie en de eventuele kosten daarvan. Het is echter niet altijd mogelijk de kosten in te schatten van een foto.
Een foto sturen kan via Whatsapp (06-2154 6327), Signal en email (sabine@westerhuis-restauratie.nl)