Deze porseleinen vaas is in twee stukken gebroken. Hierdoor kan je goed zien hoe de vaas is gemaakt: het onderste deel en het bovenste deel zijn apart op een wiel gedraaid. Vervolgens zijn de twee delen aan elkaar bevestigd met natte klei en is de vaas gebakken in de oven. Ondanks het feit dat deze verbinding sterk genoeg is, blijft het de zwakste plek van de vaas. Op het moment dat er spanning op de vaas komt, kan het gebeuren dat de vaas juist op deze plek breekt.
Het Rozenservies
Het Rozenservies is het grootst bekende servies van Loosdrecht porselein en het staat tentoongesteld in Kasteel-museum Sypesteyn. Sypesteyn heeft de grootste verzameling Hollands porselein (Weesp, Loosdrecht en Amstel). Het Rozenservies bestaat uit 144 delen. Een groot aantal stukken van het servies zijn gerestaureerd met steun van de Vereniging Rembrandt. Hieronder een aantal voor en na foto’s van de verschillende gerestaureerde stukken:
De deksel was eerder gerestaureerd. De oude verf en lijm zijn door ouderdom vergeeld. De deksel is uit elkaar gehaald, schoongemaakt en opnieuw gelijmd en geretoucheerd.
Krammen werden in het verleden gebruikt om porselein te restaureren omdat hele sterke lijmen nog niet bestonden. Er werden gaatjes in het porselein geboord waar de krammen in werden geplaatst. Dit was een moeilijke klus en vereiste veel ervaring om dit goed te kunnen uitvoeren. Deze manier van restaureren wordt nu niet meer gedaan. Om deze reden is besloten de krammen te behouden.
Het Rozenservies is onderdeel van de vaste opstelling in Kasteel-museum Sypesteyn
Loosdrecht damsteen
Deze damsteen is gemaakt in de porseleinfabriek van Dominee Mol in Loosdrecht. Hij is gesigneerd met het merkteken “m:ol” . De damsteen heeft een oude restauratie (twee bovenste foto’s) . Deze oude restauraties zijn weggehaald, de damsteen is schoongemaakt, en de lacune is aangevuld, gepolijst en geretoucheerd (onderste foto’s).
De geschiedenis van Loosdrecht Porselein gaat terug tot 1774, toen de fabriek werd opgericht door Samuel van Eenhoorn. Van Eenhoorn was een ervaren porseleinschilder en hij besloot zijn eigen fabriek te starten om hoogwaardig porselein te produceren. Het porselein van Loosdrecht werd al snel bekend om zijn kwaliteit en vakmanschap.
Het porselein van Loosdrecht is met de hand beschilderd en staat bekend om zijn verfijnde ontwerpen en gedetailleerde decoraties. De fabriek produceert een breed scala aan porseleinproducten, waaronder serviesgoed, vazen, beeldjes en andere decoratieve objecten. Elk stuk porselein wordt zorgvuldig vervaardigd door ervaren ambachtslieden die de tradities van het porselein maken beheersen.